Klíma szerelés telepítés Miskolc zaj zajszint

Hangos a klíma?

Ízlések és zajszintek

Ahány klíma, annyi zajszint, amely függ a készülék kialakításától, a felhasznált anyagok minőségétől, nem kisebb mértékben az ártól is. Laikusok számára is ez a legfontosabb paraméter egy klímavásárlás során, ezt mindenki könnyen le tudja mérni akár otthon is. A készülékgyártók és forgalmazók mumusa, ha a vevő a zajjal kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A decibel értékek önmagukban még nem mondanak semmit. Azt is meg kellene adni a gyártóknak, hogy milyen távolságban történtek a mérések. A prospektusok többségében a gyártó ilyen jellegű adatokat nem tüntet fel.  Azt azonban tudjuk, hogy a szobán belül 40 dBA feletti tartós zaj már zavaró. A nyugodt, kiegyensúlyozott alvás eléréséhez pedig 28 dBA alatt kell, hogy legyen a zajszint. Az optimális a két hangszint között keresendő.

Splitklímák esetében a zajnak két forrása van. Az egyik a kültéri egység zaja. Ezt a már említett rendeletek is szabályozhatják, maximum 55 dBA lehet. Egy inverteres gép általában csendesebb, de maximális teljesítmény esetén az is tud hangos lenni.  Egy kétfokozatú ventilátoros gép halkabb lehet, mint az egyfokozatú. Az esetek többségében a kompresszor zaját meghaladja a lamellák közt áramló levegő zaja. A beltéri készülék szinte kizárólag a levegő áramlását halljuk, ennek mértéke 30-33 dBA már elfogadható. Egyes berendezések akár 25 dba körüli zaj adatot is megadnak, ez már a megfelelő pihenést is lehetővé teszi.

Befolyásoló tényezők

A gyártók igyekeznek minél jobb kialakítással elérni az alacsony zajszintet. Itt nemcsak a rezgéscsillapítások beépítésével érhetnek el jelentős eredményeket, hanem a különböző anyagok használatával, a felületek kialakításával és megmunkálásával. A hőcserélőkben például a levegő apró lemezeken halad keresztül, amelyek lehűtik az áramló légtömeget. A lemezfelületek milyensége rendkívül befolyásolja a kialakuló zajszintet. A szinte zajtalan készülékekben a lemezmintázatok apró kialakításúak, az elhelyezésük sűrűbb, felületük vékonyabb. A turbulens beáramló levegő a befúvási ponton is felelős a légkondicionáló készülék zajosságáért. A jól kialakított, az áramlást minél inkább laminárissá tévő, kellően méretezett légterelő lamellák csendesebb működést eredményeznek. Ugyan így a beáramló levegő is meghatározó lehet. A jó működéshez azonban elengedhetetlen a profi klímatechnikai szakember, aki nemcsak a készüléket tudja helyesen beállítani, rezgését csillapítani, hanem garanciát is vállal a munkájára.